Alimente care te ajută să ai un ficat sănătos – Iată ce trebuie să mănânci mai des

Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp. El are de îndeplinit un număr mare de funcții importante, dar stilul de viață dezordonat, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, fumatul etc., toate afectează starea de sănătate a acestuia.

Semne care-ți spun că ficatul nu-și mai poate îndeplini funcțiile:

– Incapacitatea de pierdere în greutate
– Balonare
– Urină închisă la culoare
– Pierderea poftei de mâncare
– Imunitate slăbită

– Constipație
– Durere de cap
– Arsuri la stomac și reflux gastroesofagian
– Depresie
– Anxietate

– Oboseală cronică
– Transpirație excesivă
– Hipertensiune arterială
– Piele îngălbenită
– Ochi galbeni (icter)

Dacă observi că ai unul dintre simptomele enumerate mai sus, ar trebui să începi să incluzi în dieta zilnică următoarele alimente:

Usturoi

Pentru a menține ficatul sănătos, detoxificarea lui este necesară. Și cel mai bun aliment în acest caz este usturoiul. Usturoiul este sursă bogată de alicină, un antioxidant care protejează organismul de daunele oxidative. În plus, activează enzimele ficatului, care elimină toxinele din organism. Așadar, mănâncă zilnic usturoi în stare crudă – astfel obții toate beneficiile pe care le are.

Broccoli

Broccoli este leguma care conține compuși care elimină toxinele acumulate în ficat și, implicit, organism. În plus, are proprietăți antiinflamatoare și stimulează metabolismul. Mănâncă broccoli de două sau de trei ori pe săptămână.

Sfeclă roșie

Sfecla roșie conține antioxidanții cunoscuți sub numele de betanină. Studiile recente au arătat că prin consumul regulat de suc de sfeclă roșie scazi riscul de afecțiuni hepatice, inclusiv cancer. Bea câte un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi sau o ceașcă de sfeclă rasă de două-trei ori pe săptămână.

Morcov

Datorită antioxidanților, vitaminelor, mineralelor și fibrelor dietetice, morcovul este un aliment important și necesar pentru menținerea sănătății. Foarte bun este morcovul proaspăt, dar sucul de morcovi acționează mai bine împotriva toxinelor prezente în ficat. Bea un pahar de suc de morcovi o dată la două zile.

Ceai verde

Este cunoscut faptul că ceaiul verde conține o cantitate mare de antioxidanți. Mai multe studii au arătat că ceaiul verde consumat zilnic reduce riscul de cancer de ficat și afecțiuni hepatice ca ciroză, hepatită și steatoză hepatică. Sunt recomandate două-trei cești de ceai verde pe zi.â

Alte alimente pe care trebuie să le incluzi în dietă pentru a menține ficatul sănătos sunt: avocado, turmeric, lămâie, măr, ulei de măsline, nuci, varză roșie, grepfrut, cereale integrale, roșii, ceai de păpădie etc.

Lasă un răspuns