Spanacul este un super-aliment, incarcat cu foarte multi nutrienti intr-un pachet scazut de calorii

Frunzele verzi ale spanacului sunt importante pentru sanatatea pielii,parului si a oaselor. Ele ofera proteine, fier, vitamine si minerale. Beneficiile consumului de spanac includ imbunatatirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet zaharat, scaderea riscului de cancer,reducerea tensiunii arteriale, imbunatatirea oaselor, scaderea riscului de aparitie a astmului,imbunatatirea vederii,  prevenirea degenerariimaculare si multe altele.

Spanacul a fost folosit de multe culturi de-a lungul istoriei, in special in bucataria mediteraneana, Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est.

Cateva componente ale spanacului, cum ar fi potasiul, acidul folic si diferiti antioxidanti, sunt cunoscuti pentru a oferi beneficii neurologicepersoanelor care il consuma regulat. Spanacul este un aliment foarte bun pentru persoanele care prezinta un risc ridicat de declin neuronal sau cognitiv. Potasiul este o parte integranta a sanatatii creierului si a fost legat de cresterea fluxului sanguin catre creier si de intensificarea concentratiei siactivitatii neuronale.

O componenta importanta a spanacului este C0-Q10, un antioxidant care joaca un rol important inintarirea muschilor, in special muschii inimii. Potrivit Journal of Nursing Cardiovasculare, C0-Q10 poate fi folosit pentru a preveni sau trata multe boli cardiovasculare, cum ar fi hiperlipidemia,insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala sauboala coronariana.

Spanacul contine un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care a demonstrat ca scade nivelul de glucoza, creste sensibilitatea la insulina si previne modificarile induse de stresul oxidativ la pacientii cu diabet zaharat. 

Spanacul si alte legume verzi contin clorofila, care s-a dovedit a fi eficace la blocarea efectelor carcinogene ale altor alimente nesanatoase.

Riscul de aparitie alastmului sunt mai mici la persoanele care consuma alimente bogate in beta-caroten. Caisele, brocoli, dovleacul sau morcovii sunt, de asemenea, surse bogate de beta-caroten.

Exista multi compusi antiinflamatori gasiti in spanac, fiind ideal atunci cand vine vorba de reducerea inflamatiei in organism.
Datorita continutului ridicat de potasiu, spanacul este recomandat persoanelor cu tensiune arteriala ridicata, si poate ajuta la reducerea sodiului in organism. Alte alimente bogate in potasiu includ: avocado, banane, sfecla, cartofii, rosiile, fasolea si portocalele.

Spanacul este bogat in fibre si apa, ambele ajutand la prevenirea constipatiei si la promovarea unui tract digestiv sanatos.

Nivelul scazut al vitamminei K in organism a fost asociat cu un risc mai mare de fractura osoasa. Consumul adecvat de vitamina K este important pentru sanatate, deoarece actioneaza ca un modificator al proteinelor din matricea osoasa si imbunatateste absorbtia calciului.

In afara de aceasta, alte minerale precum manganul, cuprul, magneziul, zincul si fosforul, contribuie la construirea de oase puternice, dar si mentinerea dintilor siunghiilor sanatoase.
Spanacul este bogat in vitamina A, necesara productiei de sebum pentru a mentine parul hidratat.

Aceasta vitamina este necesara pentru cresterea tuturor tesuturilor corporale, inclusiv a pielii si aparului. Vitamina C joaca si ea un rol in construirea si intretinerea colagenului, care asigura structura parului si a pielii.

Deficitul de fier este o cauza obisnuita a caderii parului, care poate fi impiedicata de un aport adecvat de alimente bogate in fier, cum ar fi spanacul.

Spanacul este alcatuit din diferiti constituenti importanti care s-au dovedit a fi promitatori in prevenirea sau tratarea diferitelor forme de cancer(vezica, prostata, ficat sau plaman). Elementele constitutive din spanac, cum ar fi folatul, tocoferolul si clorofilina, actioneaza prin mecanisme diferite pentru a trata si proteja impotriva acestei boli.

Sugarii sunt sfatuiti sa fie hraniti cu spanac, bogat in proteine, vitamine, minerale si fitonutrienti. Acestea vor duce la o dezvoltare normala in etapele lor de crestere.

Lasă un răspuns